MIUn matka

Kun vuonna 1993 tulin Helsingin Luistelijoihin Susanna Koiviston äitiyslomasijaiseksi, en voinut kuvitellakaan millainen matka oli edessä, enkä millaisiin saavutuksiin joukkue tulisi pääsemään.

Silloisen puheenjohtajan, seuraan minut palkanneen Irja Simolan esittämä arvio siitä, että valmennuksessani MIU:sta tulisi kymmenessä vuodessa maailmanmestari, tuntui rohkealta ja osittain utopistiselta tavoitteelta. Mutta lopulta kävi niin, että 9 vuotta myöhemmin juhlittiin joukkueen ensimmäistä maailmanmestaruutta Rouenissa.

Ikimuistoinen Dracula vapaaohjelma kruunasi ensimmäisenä suomalaisena joukkueena Marigoldit maailmanmestareiksi.

Suomalaisten ensimmäistä MM mitalia, pronssista sellaista, oli MIUn saavutuksena juhlittu kaksi vuotta aiemmin v. 2000 Minneapolisissa lajin ensimmäisissä maailmanmestaruuskilpailuissa. Seuraavan kauden 2001 kotikisojen neljäs sija oli pettymys.Se oli kuitenkin lopulta se ratkaiseva tekijä, joka sisuunnutti joukkueen. Sisuuntuneina lähdettiin ensimmäistä kertaa tavoittelemaan, ei vain MM mitalia, vaan nimenomaan mestaruutta. Se myös saavutettiin Rouenissa 2002.

Tänä päivänä MIU on maailman menestynein muodostelmajoukkue, joukkue, jolla on mm. eniten MM mitaleja. Kesti 17 vuotta ennen kuin MIU jäi ensimmäisen kerran MM kisakoneesta. Kovan kotimaisen kilpailun tietäen, tämä pitkä MM kisojen edustusputki on kova saavutus. Meille se oli osoitus tinkimättömästä, hyvällä asenteella tehdystä työstä; mestaruuksienkin jälkeen motivaatiota ja nälkää riitti. Haluttiin aina vain lisää ja enemmän, tulla vieläkin paremmaksi.

Ensimmäisestä mestaruudesta on kulunut jo yli 20 vuotta. Matkalla on saavutettu viiden maailmanmestaruuden lisäksi lukuisia muita MM mitaleja, viimeisin niistä Kanadan Hamiltonissa 2022.

Yksi ikimuistoisimmista mestaruuskisoista olivat Globenin MM kisat 2018; ne tuntuivat kuin kotikisoilta. Mikä mieletön fiilis!Kannustuksen pauhu ja se katsomossa liehuvien Suomen lippujen määrä! Samaan huimaan kokemukseen on päästy myös kaksissa kotikisoissa. Kotiyleisön äänekäs kannustus on ollut varmasti urheilijoille niitä mieleenpainuvimpia hetkiä heidän urallaan. Olemme myös olleet vierailijan roolissa Kanadan kisoissa ja kuulleet kuinka vastustajajoukkueiden kannattajat äänekkäästi kannustavat omiaan.

Riippumatta pauhusta tai hiljaisuudesta ovat Marigoldit joukkueena pystyneet MM kisoissa yhtä hienoihin suorituksiin kuin harjoituksissakin. Niissä on ollut varmuutta paineista huolimatta, kykyä elää omassa kuplassa ja yleisölle vahvasti esiintyen. Ja tietysti – joka hetkestä nauttien.

Muodostelma maailmassa MIU tunnetaan muuntautumiskykyisenä, rohkeana uudistajana. Lajin monista muutoksista huolimatta MIU on pysynyt maailman huipulla jo yli 20 vuotta. Sitä olemme olleet 24, 20 kuin16 luistelijallakin. Läpi lukuisten sääntöuudistusten ja lajin muutosten. Tämän kaiken salaisuus? Kovaa työtä, rohkeaa tekemistä, periksiantamattomuutta, uskoa omaan juttuun, oman linjan eteenpäin viemistä ja kehittämistä sekä valmennuksen paloa ja rakkautta omaan työhönsä.

Kiitos kaikille niille, jotka ovat olleet ja ovat edelleen matkassa mukana. Meihin uskoen ja minuun luottaen. Kiitokset tiimille, joka on vahvasti tukena ja tekee töitä joukkueen eteen 24/7. Joukko asiantuntijoita, alansa ammattilaisia ja intohimoisesti lajiin suhtautuvia ihmisiä. Kokemusta laaja-alaisesti. Uskollisuutta, lojaalisuutta, sitoutumista. Teistä olen kiitollinen, että matkaatte kanssani.

Lopuksi vielä ne lukuisat Marigoldit, jotka ovat olleet matkalla mukana.Yhdessä on opittu, koettu, iloittu, surtu. Monia ikimuistoisia hetkiä ja mieleenpainuvia muistoja. Vuosien varrella olemme kokeneet paljon ja saavuttaneet huikeita asioita. Yhdessä olemme Marigold IceUnity.

Ja matka jatkuu. Kohti uusia unelmia ja tavoitteita.

Our hearts beat as One

Anu valkku
Jäge, Jääskis, Jälli…
”luiska äiskä”
MIUn valmentaja vuodesta 1993->